Daye Bîhna Seva Te

https://twitter.com/mustafaqahrama/status/1371881978224644104?lang=zh-Hant

16 Mart 1988’de Irak Bölgesel Kürt Yönetimi sınırları içerisinde bulunan Halepçe (Halabja) kentine modern tarihin en kanlı kimyasal saldırısı olarak anılan bir zehirli gaz saldırısı düzenlendi. Bu imha operasyonu, Ulusararası Adalet Divanı ve Avrupa Birliği gibi uluslararası yapıların Güney Kürdistan Kürtlerine yönelik bir soykırım olarak adlandırdığı El-Enfal “arabizasyon” Harekatı’nın doruğu olmakla birlikte, Saddam Hüseyin liderliğindeki Irak Rejimi’nin sistematik terörünü de uluslararası kamuoyuna teşhir etti.

En az 5000 masumun vahşet içinde can verdiği Halepçe’de, 1993 Kimyasal Silahlar Sözleşmesi tarafından geliştirilmesi, üretimi, stoklanması ve büyük ölçekli kullanımı yasaklanmış hardal gazı ve bir çeşit sinir gazı kullanılmıştı. Saldırının ardından 35 sene geçmesine rağmen, bölgedeki Irak Kürtleri günümüzde dahi kimyasallardan ve bu maddelerin solunumundan kaynaklandığı tespit edilen envai çeşit sağlık problemeri ile karşı karşıya. Gerek saldırının hemen ardında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Saddam’ın etnik temizleme terörüne karşı etkisizliği, gerekse uluslararası kamuoyunun halihazırda Kürtlerin can ve kültürel güvenliğini tesis edememiş olması, bu korkunç olaydan çıkarılan derslerin yetersiz olduğunu gösteriyor. Bunun üzerine, saldırıda kullanılan kimyasal silahların tedarikçilerinin kesin olarak tespit edilememiş olması uluslararası hukunun ve yaptırımların işleyişi hakkında şüphe uyandırıyor.

Birlikte Yaşam İçin Berlin İnisiyatifi olarak bu 35 senelik acıyı paylaşıyoruz. Üstelik, saldırı ve El-Enfal Harekatı özelinde hala aydınlatılmamış unsurların derhal adil bir çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.

Kaynaklar

https://www.rudaw.net/turkish/kurdistan/16032022

https://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/d-iq/dv/03_kurdishgenocidesofanfalandhalabja_/03_kurdishgenocidesofanfalandhalabja_en.pdf

https://www.middleeasteye.net/news/chemical-attacks-how-nightmare-1988-still-haunts-iraqi-town